10 tips bij Ski Angst

 

Elk jaar trekken velen van ons naar de bergen om te gaan skiën. Meestal gaan we met een partner, familie of een vriendengroep op vakantie. Supergezellig, eindelijk tijd samen! Echter, in dat samen zit ook een risico verscholen. Want het is oh zo gezellig, daarom gaan we ook samen skiën. Maar skiën we ook echt samen? Of is altijd dezelfde persoon langzamer? Of wil dezelfde persoon steeds maar op die ene blauwe piste blijven? Of vermijd steevast die ene lift? Of misschien ben jij dat wel zelf. En dat kán ook helemaal ok zijn. Want jij skiet nu eenmaal wat meer om te genieten, lekker rond te kijken, zonnetje mee te pikken... Of komt er stiekem ook angst bij kijken?

Wees gerust, je bent zeker niet de enige! 4 op 10 skiërs bij ons op de skibaan geeft aan last te hebben van angst op de wintersport.

Daarom hebben wij alvast tien tips voor jou, wanneer jij stiekem ook een beetje bang bent om te skiën. (Of om aan degene te geven waarvan jij weet dat hij of zij eigenlijk niet helemaal durft.)

 

#1. Bewaak je eigen grenzen

Veruit de belangrijkste tip van alle 10 die wij je mee kunnen geven. Vaak zien wij, dat de meeste mensen eigenlijk best goed kunnen skiën. En vaak ook meer kunnen dan zij zelf denken. Daar zit het venijn, het gaat goed, totdat we zelf bedenken dat we het niet kunnen. En dan neemt de angst het over. De mensen die van jou houden, zien ook vaak dat jij het wel kan. Ze zien echter niet wat de angst van binnen met jou doet. En, heel lief bedoeld, ze willen jou graag helpen en het vertrouwen geven dat jij prima die piste af kan en halen je over mee te gaan. Jij (en jouw lichaam) staan inmiddels in de stand dat jij het NIET kan. Gevolg; je gaat mee, het lukt niet, zie je wel! Ik kan het niet. Bevestiging van de angst en voor een volgende keer, nog meer angst.

Wanneer jij voelt (of denkt) ik kan het niet; ga niet mee die piste af! Zeg dat je elkaar later op een andere piste treft, ga even zitten voor een kleine pauze, neem een koffie. Alles wat voor jou op dat moment ok is en jij je weer lekker in je vel gaat voelen. Binnen jouw grenzen. Wanneer jij je weer vertrouwd voelt, ga jij vanzelf die grenzen wel weer oprekken. Maar op jouw tempo en jouw voorwaarden.

 

#2. Ga even alleen skiën

Aansluitend op je eigen grenzen aangeven, heeft angst vaak ook te maken met controle. Heb jij het idee dat je niet alles onder controle hebt? In je eentje kan je dat altijd beter oplossen dan dat anderen goedbedoelde (maar averechts werkende) adviezen geven. Je hoeft even geen rekening te houden met de rest. Je gaat gewoon wat langzamer wanneer je wilt en van pistes af die jij al kent en prettig vindt. Spreek alvast af waar je de rest gaat ontmoeten voor koffie of een lekkere apfelstrudel, zodat je de gezelligheid relaxed tegemoet kan skiën.

 

#3. Zorg dat je gaat skiën met de juiste mensen om je heen

Alleen skiën vindt bijna niemand gezellig. Natuurlijk ga je samen skiën! Maar hierin zit wel het gevaar. Je voelt je steeds het blok aan het been van die ander. Je hebt steeds het idee dat je op moet schieten. Eigenlijk net steeds een beetje te hard dan dat jij eigenlijk durft. Toch elke keer die piste af die je eigenlijk niet wil. En, als je dan een keer je grenzen aan durft te geven, wordt je uitgemaakt voor flauwerik, bangerik, sloompie etc. óf je wordt toch weer overgehaald om mee te gaan op die moeilijke piste. Je schaamt je eigenlijk ook wel dat je het niet durft. Maar hebt ook vaak geen zin in dat gedoe. Herkenbaar? Allemaal redenen dat je zelf over de grens gaat van wat leuk is en goed voelt voor jou. En dan opeens kan het toeslaan: angst. Het helpt als je met de juiste mensen op pad bent. Vermijd snelheidsduivels, maar kies skivrienden die jouw tempo aanvoelen. En mensen die jou in je waarde laten wanneer jij jouw grenzen aangeeft en niet door blijven pushen.

 

#4. Even een Heiße Schokolade mit Sahne

Maarja, makkelijk gezegd allemaal die tips hierboven, je gaat nu eenmaal met je partner, je kids of vaste vriendengroep. En die gaan nu eenmaal héél hard. Wat doe je dan? Alleen skiën vind je niks. Geef ze dan gewoon af en toe de ruimte om helemaal los te gaan. Stuur ze het funpark in, laat ze lekker de Hara Kiri nemen, of die buckelpiste. Ondertussen gun jij jezelf even dat heerlijke vakantiemomentje en ga je lekker een heiße Schokolade mit Sahne drinken. Of een lekkere Latte. Met gebak 😏. Het is vakantie. Daarna haak jij gewoon weer aan om lekker te skiën.

 

#5. Neem de tijd om op te warmen

Neem ook de tijd om goed op te warmen. Opwarmen maakt niet alleen het skiën makkelijker, maar haalt ook de stress uit je lijf. Doe je opwarming ook heel bewust. Doe oefeningen die je zelf thuis ook doet. Of bijvoorbeeld tijdens de fitness. Mocht je niet weten hoe, kijk dan gerust eens af hoe dat in de skiklasjes met de kinderen gaat. Armen zwaaien, stampen op je ski’s, hoofd lekker bewegen, ski’s heen en weer schuiven etc. Alles kan, zolang het voor jou goed voelt en je lichaam en spieren er warm van worden. Hierna is je lijf veel flexibeler, je mind geruster en kan jij lekker van je eerste afdaling gaan genieten.

 

#6. Begin rustig aan

Zoals je weet zijn de pistes in de ochtenden vaak nog hard en ijzig. De ski’s klapperen meer en je moet meer druk zetten om te kunnen remmen en sturen. Ook zijn de geluiden van andere skiërs en snowboarders om je heen veel heftiger. De fanatiekelingen gaan allemaal tegelijk naar boven en alle skiklasjes moeten op starten waaroor ook veel druke om je heen is. Dit samen geeft vaak een ongecontroleerd en onzeker gevoel. Wanneer je dit ook hebt, probeer dan de pistes op te zoeken waar het zonnetje als eerste begint te schijnen. Of, ook fijn in de vakantie, begin een uurtje later. De ergste drukte is weg, de liften zijn vrij(er) en de sneeuw op de pistes wat zachter.

 

#7. Neem privéles

Een zekerder gevoel en controle krijg je door een goede skitechniek. Juist door angst zal je de foute bewegingen maken en heb je geen goede controle. Is de angst er eenmaal ingeslopen, dan is dat heel moeilijk er zelf uit te krijgen. Neem dan ook gerust een extra skiles. In een groepsles, kun je weer de groepsdruk ervaren én krijg je vaak net niet de aandacht en tips die jíj specifiek nodig hebt. Privélessen zijn zeker duurder, maar als je daardoor weer plezier in het skiën krijgt en die angst kwijtraakt, is het dubbel en dwars de investering waard. Je zal eindelijk weer kunnen genieten van de wintersport.

 

#8. Ga terug naar de basis

Een goede skileraar zal beginnen met te vragen wat je wilt leren. Wees dan direct eerlijk, en geef aan dat je bang bent. Een goede leraar zal het namelijk toch wel snel genoeg zien in jouw manier van skiën, maar het is fijner wanneer jij daarin de controle hebt en alvast je grenzen kan aangeven. Als het goed is, ga je gewoon een aantal stapjes terug en oefenen op een makkelijke piste. Hoe zat dat met het evenwicht op je ski’s? Hoe maakte je ook alweer een goede bocht? En hoe ging dat remmen ook alweer? Wat doe ik wanneer het ijzig is? Hoe moest ik ook alweer zo’n anker pakken? Heb je het vertrouwen weer terug, dan kun je oefenen op een moeilijkere piste. Je zult zien, dat je lekkerder gaat bewegen en vergeet om bang te zijn.

 

#9. Leer jezelf een positieve mindset aan

Onze gedachten creëren onze dagelijkse realiteit. En onze mind, onze hersenen & gedachten, zijn veel sterker dan dat wij weten. Er wordt nog dagelijks onderzoek naar gedaan en er zijn veel studies en boeken hierover te vinden. Bottom line; wanneer wij zelf denken dat wij het niet kunnen; selffulfilling prophecy; dan zullen wij daarin bevestigd worden, omdat wij op zoek gaan naar dat moment, waar we het niet kunnen. En hier komt dan nog een aanvullend stuk psychologie bij kijken; alleen maar denken aan wat je niet wil dat er gebeurd, bijvoorbeeld; “ik wil niet vallen”, werkt ook niet. Want, onze hersenen registreren het woordje niet niet. Klinkt dubbel he?! Maarre, niet aan een roze olifant denken nu...

Dus, wat dan wel? Zeg bijvoorbeeld tegen jezelf; vandaag ga ik heerlijk skiën. Of, ik ga met 10 bochten deze piste af. En ook bijvoorbeeld, ik kan remmen en ik kan bochten maken en zo kom ik beneden. Hoe suf het ook klinkt, hoe vaker wij dit tegen onszelf zeggen, hoe meer onze hersenen (en ons lijf) dit als waarheid gaan registreren. En we gaan hiermee ook nieuwe ervaringen registreren, die uiteindelijk het oude angstpatroon gaan overschrijven. En je zult merken, dat je hier niet alleen op de wintersport profijt van hebt, maar ook gewoon in je dagelijkse leven en op je werk! Wanneer je hier meer bedreven in wil worden of persoonlijke begeleiding in wil, kun je hiervoor een (ski)coach inschakelen.

 

#10. Neem ter voorbereiding alvast (angsreductie) skiles in Nederland

Als je in Nederland alvast weer op de ski’s gaat staan, dan is het onbekende en meest spannende er alweer af. Door extra aan je techniek te werken ga je zelfverzekerder de vakantie in. Dan heb je op de berg de tijd om te genieten van de omgeving. Er zijn tegenwoordig zowel op de indoor sneeuwbanen als op de indoor rolbanen ook speciale angsreductie lessen te volgen. Kijk eens rond op internet en zoek iets uit waar je een goed gevoel bij krijgt. Bel gerust van tevoren om te vragen wie die specifieke leraren zijn en welke opleiding, training of methodiek zij gebruiken om jou door je angst heen te coachen. Zo kun jij goed voorbereid, met een opgekrikte conditie heerlijk jouw vakantie ingaan en genieten met jouw geliefden om je heen! ⛷️

En wil je meer weten? Neem gerust contact op. Wij delen onze passie graag met jou!